Duke u ngarkuar…

Vargani është kërpudha basidiomycete, dhe llojet e tipit të klases Boletus. Shpërndarë gjerësisht në Hemisferën veriore në Evropë, Azi dhe Amerikën e Veriut, nuk ndodh natyrshëm në Hemisferën Jugore, megjithëse është futur në Afrikën Jugore, Australi dhe Zelandën e Re. Disa kërpudha evropiane të lidhura ngushtë që mendohet se janë varietete ose forma të B. edulis janë treguar duke përdorur analiza molekulare filogenetike të jenë specie të dallueshme dhe të tjerët të klasifikuar më parë si specie të veçanta janë të spikatur me këtë specie.

E vlerësuar si një përbërës në ushqime të ndryshme, B. edulis është një kërpudha ushqimore që merret me shumë kujdes në shumë kuzhina dhe zakonisht përgatitet dhe hahet në supa, makarona ose risoto. Kërpudha është e ulët në karbohidrat yndyror dhe të tretshëm, dhe i lartë në proteina, vitamina, minerale dhe fibra diete. Është shumë e vështirë për t’u kultivuar.

 

Kompania Agro Shqiponja për sezonë mund të siguroj përafërsisht 0.5 deri 1 ton.